Terug naar overzicht

35 miljoen euro voor “Gemeente zonder gemeentehuis”

De coronacrisis zorgt voor een versnelling op vlak van digitalisering, ook bij de lokale besturen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers droomt van een gemeente zonder gemeentehuis en maakt daar 35 miljoen euro voor vrij. Dat zei hij op een webinar van de Vlaamse ICT Organisatie.

De coronacrisis zorgde voor een versnelde digitalisering bij onze lokale besturen. Volgens minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers moeten we dit extra stimuleren en aanmoedigen. De Vlaamse regering investeert in het kader van het Vlaams relanceplan in totaal meer dan 800 miljoen euro in digitalisering. Bart Somers maakt vanuit zijn bevoegdheden 35 miljoen euro vrij voor het project “Gemeenten zonder gemeentehuis”. 

In veel gemeenten moeten mensen een halve dag verlof nemen om te gaan aanschuiven bij het gemeenteloket als ze hun fietssleutel kwijt zijn, een nieuwe identiteitskaart willen aanvragen of reisdocumenten nodig hebben. Dat is onnodig tijdsverlies en frustrerend. In de toekomst moeten we dit maximaal digitaal kunnen organiseren. Digitalisering gaat hand in hand met efficiënte dienstverlening en klantvriendelijkheid.
Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur

Deel dit nieuwtje