Terug naar overzicht

Aankondiging: Financiering voor Oekraïense vluchtelingen verlengd

De Vlaamse regering heeft vandaag beslist om twee extra nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen op te richten. Ook het bestaande nooddorp in Antwerpen wordt opgeschaald tot 1000 plaatsen. Daarnaast wordt de financiering voor steden en gemeenten verlengd. Zo wil de Vlaamse regering haar doelstelling van 30.000 opvangplaatsen behalen.

Momenteel hebben 15.348 Oekraïense vluchtelingen een opvangplaats gekregen in Vlaanderen. Het gaat daarbij om particuliere opvang, opvang door lokale besturen, en opvang in de nooddorpen van Mechelen en Antwerpen. Opvang bij particuliere gezinnen is soms duurzaam, denk maar aan de 2.700 Oekraïners die momenteel worden opgevangen in een tweede verblijf, maar dat is niet altijd het geval. De Vlaamse regering komt vandaag met extra maatregelen om de herhuisvesting uit private plekken richting publieke plaatsen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Er zijn momenteel nog 10.250 beschikbare plekken in Vlaanderen, maar we willen ons voorbereiden op wat er mogelijk nog komt. Een deel van de particuliere opvang zal herhuisvest moeten worden. Dat zal niet lukken zonder onze lokale besturen. Vanuit de Vlaamse regering voorzien we financiële middelen en stimuleren we steden en gemeenten om extra opvangplaatsen te voorzien.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en minister van Wonen Matthias Diependaele

 

Concreet wordt de bestaande financiering van 1000 euro per gecreëerde plaats verlengd en versterkt. Voor collectiviteiten van meer dan 15 plaatsen ontvangen lokale besturen bijkomend 180 euro per plaats per maand. Voor collectiviteiten onder de 15 plaatsen gaat het om 55 euro per plaats per maand.

Daarbovenop komen er twee extra nooddorpen. Eén daarvan komt zo goed als zeker in Gent, want de stad is zelf vragende partij. De tweede locatie wordt binnenkort afgeklopt.

Bron: persbericht Kabinet Somers

Deel dit nieuwtje