Terug naar overzicht

Herbruikbaar cateringmateriaal

De OVAM ondersteunt lokale besturen bij het inzetten van herbruikbaar cateringmateriaal

Voor wie?

Bent u een Vlaams lokaal bestuur en plant u een evenement in 2021? Hebt u ook genoeg van halfvolle plastic bakjes friet, kartonnen doosjes pasta en bestek dat op de afvalberg belandt en naar de verbrandingsoven moet? Dan helpen we u graag om voeding in herbruikbare materialen te serveren. De OVAM ondersteunt u om coronaveilig over te schakelen naar herbruikbare cateringmaterialen voor voeding.

Voorwaarden? 

  • Het is een open evenement (op een niet afgesloten terrein).
  • Het bezoekersaantal bedraagt minimaal 500 en maximaal 5.000 personen.
  • Het evenement werkt met herbruikbare drankbekers.
  • U voorziet meting van het aantal voedingsrecipiënten en het afval. Met deze cijfers gaan we daarna samen aan de slag voor toekomstige evenementen.

 Aanbod 

  • Begeleiding, tips & advies op maat van uw event.
  • Keuze van de cateringmaterialen, een geschikt waarborgsysteem en de beste afwasfaciliteiten.
  • Ondersteuning van samenwerking met standhouders, cateraars en lokale horeca.
  • Financiële tegemoetkoming voor de huur of aankoop van herbruikbare voedingsrecipiënten.

 Procedure 

  • Stuur een mailtje naar groenevent@ovam.be: beschrijf uw event en motiveer waarom u wil overschakelen op herbruikbare cateringmaterialen.
  • De eerste 40 events die voldoen aan de voorwaarden krijgen begeleiding. Toekenning is volgens het principe ‘wie het eerst komt, eerst maalt’.

Belangrijk 

  • Vanaf 1 januari 2022 is het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor éénmalig gebruik verboden op evenementen die door Vlaamse overheden en lokale besturen georganiseerd worden. De OVAM begeleidt de lokale besturen bij deze aanpassing.
  • Covid-19 heeft geen invloed op herbruikbare materialen, zolang de normale hygiëneregels gerespecteerd worden.

Deel dit nieuwtje