Terug naar overzicht

JEZ! brengt Vlaanderen in beweging

Jong en Zot! JEZ!

Jongeren van vandaag hebben de ongelofelijke kracht om een positief verschil te maken voor de wereld van morgen. Daarom mag die wereld vandaag al wat meer jong en zot worden. JEZ! is een jongerencollectief dat jongeren in het hart van de samenleving plaatst en ze wil verbinden vanuit een positieve, optimistische ingesteldheid. Daartoe gaan ze op zoek naar toffe en meeslepende projecten met en voor jongeren van 6 tot 21 jaar. Dat kan gaan om fysieke, sportieve, culturele, artistieke of sociale activiteiten.

Het is de bedoeling om het gevoel van engagement en solidariteit aan te wakkeren. Met andere woorden, positieve projecten die jongeren in beweging brengen om hun veerkracht en creativiteit te versterken. Zo krijgen ze dat kleine duwtje in de rug om zich verder te ontwikkelen.

JEZ! zal in het voorjaar van 2024 Vlaanderen activeren om alle jongeren te vieren én om geld op te halen voor alle projecten die geselecteerd werden. Het fonds zet daarvoor een campagne op en zorgt voor de nodige bekendheid. JEZ! engageert er zich toe om in de mate van het mogelijke acties van organisaties publiek te ondersteunen via de beschikbare mediakanalen en biedt logistieke steun aan bij de fundraising.

Voor wie?

Alle organisaties die werken met en voor jongeren, tussen 6 en 21 jaar, zoals organisaties voor integratie, jeugdhulp, jeugdwerk, sociaal-culturele organisaties, sportclubs, scholen, instellingen voor hoger onderwijs en jeugdhuizen.

Non-profitorganisaties die actief zijn in Vlaanderen en/of Brussel kunnen zich kandidaat stellen. Zij kunnen voor hun project steun vragen van minimaal 2.000 euro tot maximaal 25.000 euro (dat is het totaalbedrag nodig voor het project). De helft van het gevraagde bedrag moet zelf opgehaald worden. Daarna verdubbelt JEZ! het opgehaalde bedrag. Alle organisaties die zelf 1.000 euro ophalen, krijgen gegarandeerd van JEZ! 1.000 euro. Dat is het minimumbedrag, telkens als er meer opgehaald is, wordt het bedrag verdubbeld (tot maximaal 12.500 euro).

Voorwaarden

  • Het project moet een concrete en aantoonbare impact hebben en solidariteit uitdragen.
  • Het project vertrekt vanuit co-creatie met jongeren en benadrukt hun veerkracht en hun optimistische ingesteldheid.
  • Het project is uitvoerbaar (geschikte partners hebben, beschikken over de nodige vergunningen en het juiste materiaal).
  • Het budget moet aangepast zijn aan de ambitie van het project en duidelijk toewijsbaar aan de uitvoering van dit specifieke project.
  • Het project betekent een meerwaarde t.o.v. de gewone werking van de vereniging. De jury, bestaande uit onafhankelijke experten, zal bijzondere aandacht besteden aan de betrokkenheid van kwetsbare jongeren.

De uiterste indiendatum is 2 oktober 2023.

Een gedetailleerde subsidiefiche vindt u in de Subsidiemanager app.

Deel dit nieuwtje