Programma Innovatieve Overheidsopdrachten zoekt projecten voor innovatieve aankopen
Werkt u voor een Vlaamse overheid of een Vlaamse publieke organisatie? Heeft u een idee of uitdaging waarvoor er niet meteen een kant-en-klare oplossing beschikbaar is op de markt? En wenst u ondersteuning bij de aankoop van deze innovatieve oplossing? Dan bent u bij het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) aan het juiste adres. PIO kan u begeleiding en cofinanciering bieden. PIO begeleidt meer dan 90 innovatieve aankooptrajecten en werkt hiervoor samen met meer dan 50 innoverende Vlaamse overheidsorganisaties. Projecten worden geselecteerd via een jaarlijkse open oproep, die openstaat voor alle domeinen en thema’s.
Ook binnen het domein welzijn, zorg en gezondheid is PIO actief:
- Incontinentiezorg 2.0: De vzw Zorg-Saam ZKJ heeft via een PIO project in twee van hun woonzorgcentra pilots gedraaid om in een reële setting diverse types van slim incontinentiemateriaal uit te testen met als doel het comfort van de bewoners te verhogen én tijdswinst te realiseren voor de zorgverleners.
- Beoordelingskader voor alternatieve brandveiligheidsmaatregelen: Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (Departement WVG) heeft via een PIO project een brandproefprogramma laten ontwerpen en uitvoeren met de bedoeling de technische kennis over rookbeheersing in zorgvoorzieningen verder te verdiepen.
- App Gezonde Voeding: Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben via een PIO project een applicatie laten ontwikkelen en uitrollen ter bevordering van gezond eetgedrag bij de Vlaamse burgers.
- Blended opvoedingsondersteuning: CKG De Schommel heeft via een PIO project een digitaal platform of ‘warme wachtkamer’ laten ontwikkelen waardoor ouders al tijdens hun wachttijd naar (thuis)begeleiding digitale ondersteuning kunnen krijgen. Door de begeleiding blended te laten verlopen kunnen wachttijden ook worden verkort.
Eens uw aanvraag geselecteerd en opgenomen is in de PIO-portfolio, kan u rekenen op advies en begeleiding van het PIO-team bij het hele aankooptraject. Als uw project voldoende innovatief en relevant is, kan u ook op cofinanciering rekenen ten bedrage van maximaal 50% van het aankoopbedrag. Daarnaast ontvangt u ook begeleiding (t.w.v. max. €30.000,00) voor de inzet van externe expertise, uitvoering van marktconsultaties, organisatie van gebruikersbevragingen enz. om de aanbesteding voor te bereiden.
De eerstvolgende indiendatum is 23 maart 2023.
Meer info op de website van Vlaanderen of in de Subsidiemanager app!