Terug naar overzicht

Subsidie voor kinderopvang: basissubsidie (trap 1)

Alle subsidies van Kind en Gezin zijn gekoppeld aan opdrachten en voorwaarden. Elke organisator die deze opdrachten opneemt en aan de voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor de specifieke subsidie. Het maakt dus niet uit vanuit welk statuut de opdrachten opgenomen worden. Om subsidies effectief uitbetaald te krijgen moet u wel al een vergunde kinderopvanglocatie hebben die voldoet aan de subsidievoorwaarden.

Het subsidiesysteem bestaat uit zogenaamde subsidietrappen. De basissubsidie, de subsidie inkomenstarief en de plussubsidie werken zoals een trap, waarbij er per trede bijkomende opdrachten zijn. Wie een subsidie van een hogere trede krijgt, krijgt ook de subsidies van de lagere trede(s) en moet daarom ook voldoen aan de voorwaarden voor die lagere trede(s).

Bron: https://www.kindengezin.be/sites/default/files/2021-08/subsidies-babys-en-peuters.pdf

Een initiatief zonder subsidies bevindt zich op trap 0. Trap 1 is voor de initiatieven die de basissubsidie ontvangen. Vervolgens vinden we op trap 2 de subsidie voor inkomenstarief terug en op trap 3 de plussubsidie.

Opgroeien (Kind en Gezin) lanceerde onlangs een oproep voor organisatoren van vergunde kinderopvangplaatsen met vrije prijs die hiervoor nog geen subsidie ontvangen. Organisatoren kunnen tot 17 november 2021 de basissubsidie aanvragen als de opvang voldoet aan de voorwaarden voor de basissubsidie. Aanvragen zijn mogelijk uit alle gemeenten in Vlaanderen en uit het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

De basissubsidie is de subsidie voor kinderopvang met minimum 220 openingsdagen. Wil u meer weten over deze subsidie, of een aanvraag indienen? Ontdek dan alle subsidievoorwaarden en de aanvraagprocedure in de Subsidiemanager.

 

Deel dit nieuwtje