Terug naar overzicht

Subsidiebeleid in ouderenzorg

Vanden Broele organiseerde in samenwerking met IDEA Consult en Zorggroep Korian een opleiding over subsidies in de ouderenzorg. Wegens groot succes herhalen we deze opleiding in het najaar van 2022!
De opleiding bestaat uit twee sessies:

  • In een online sessie wijzen Mark Vlaeminck (Zorggroep Korian) en Katrijn Raeymaekers (IDEA Consult) u de weg doorheen het uitgebreide en diverse subsidielandschap, om vervolgens met u op subsidiezoektocht te gaan. Tips & tricks komen aan bod bij het organiseren van subsidiebeleid in uw organisatie. We sluiten af met enkele take aways.
  • In een tweede praktische sessie gaan we doelgericht met subsidies aan de slag. We verkennen de subsidiemogelijkheden per organisatie en de lesgevers zoomen in op enkele gouden tips voor een succesvolle subsidieaanvraag. In een werkgroepje kan u vervolgens op een interactieve manier uitwerking geven aan uw projectidee. Tot slot krijgt u inzicht in het opstellen van een begroting.

Enkele deelnemers delen graag hun ervaringen;

“De opleiding trok me aan omdat het specifiek toespitste op subsidies in onze sector. Echt gericht naar de ouderenzorg. Ik heb de opleiding ervaren als zeer nuttig en interessant. De online sessie waar alle verschillende mogelijkheden besproken werden, was zeer uitgebreid en duidelijk. Je voelde dat beide lesgevers zelf veel ervaring hebben met subsidiedossiers. De fysieke sessie was dan weer zeer praktisch en bruikbaar. Beide sprekers, zowel Katrijn als Marc, waren zeer goed onderlegd in de materie. Dit kwam ook tot uiting in zowel theoretische modellen als eerder praktische tips over het opstellen van een subsidiedossier, hoe een begroting opstellen, en de hoeveelheid subsidies die mogelijk zijn. De projectfiche, de go/no-go fiche en de begroting is zeer bruikbaar in onze organisatie. We gaan deze gebruiken bij alle projectideeën. De theoretische info over verschillende subsidiekanalen is ook heel inzetbaar. Het maakt dat we ook over het muurtje gaan kijken bij subsidiekanalen waar we eerst niet aan dachten. Ik ben dan ook zeer blij dat ik me heb ingeschreven voor deze opleiding. Ik kan het iedereen aanraden die nog zou twijfelen.”

Nathalie Van Ginneken, coördinator bewonerszorg in WZC Ter Vest, Balen.

“Ik beoefen de functie van beleidsmedewerker sinds een viertal maanden. Voordien was ik hoofdverpleegkundige in WZC Parkhof. Het zoeken naar en het werken met subsidies is dus een heel nieuw gegeven voor mij. Deze opleiding leek me de ideale start om de subsidiewereld te leren kennen. De opleiding was voor mij zeer boeiend. Al na de eerste introductie kon je meteen aan de slag om concrete subsidiemogelijkheden te gaan zoeken. Er werd een structuur aangeboden binnen het complex kluwen van subsidies. De sprekers waren zeer professioneel met tonnen ervaring. Zij konden praktische tips geven en waren eerlijk in de moeilijkheidsgraad en haalbaarheid van sommige subsidieaanvragen. Ze gaven heel veel feedback rond concrete ideeën die je uit je eigen organisatie meebracht. Ze blijven bereikbaar om na de opleiding nog vragen te beantwoorden. Ik neem vooral mee dat je een doordacht subsidiebeleid moet voeren met je organisatie. Nadenken over wat haalbaar is en passend binnen de beleidsdoelstelling van de organisatie.” 

Vanessa Mommens, beleidsmedewerker Ouderenwelzijn, Lokaal Bestuur Machelen- Diegem.

Deel dit nieuwtje