Terug naar overzicht

Tea for Two: Sociaal ondernemen in de ouderenzorg

Het project TEA FOR TWO onderzoekt en test hoe de sociale economie een rol kan spelen in het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek in de Woon- en Ouderenzorgsector.

De woon- en ouderenzorgsector geeft een duidelijk signaal dat het huidige takenpakket van de zorgkundige onhoudbaar is. Te veel niet-zorggerelateerde taken zorgen voor een hoge werkdruk en te weinig tijd voor de essentiële zorgtaken. Neem hierbij nog eens de toenemende vergrijzing in rekening en een oplossing voor de arbeidsproblematiek in de woonzorgsector dringt zicht op.

Ook de Sociale Economie is voortdurend op zoek naar nieuwe marktniches en onderzoekt wat ze bijkomend kan betekenen voor de dienstverlening in Vlaanderen. Momenteel is de sector te sterk toegespitst op de Kringwinkelactiviteiten, waardoor ze dreigt afhankelijk te zijn van 1 marktniche. Bijkomend zet zich ook een daling van de structurele subsidies binnen de sector in.

TEA FOR 2 wil praktijken uitwisselen en testen. Zijn er binnen de woon-en ouderenzorg functies die op maat van de sociale economie werknemer aangepast kunnen worden? Het gaat hier voornamelijk om logistieke taken die mogelijk ongeschoolde werknemers kunnen uitvoeren. Dit project brengt in kaart welke taken dit zijn en welke nieuwe jobs hieruit gecreëerd kunnen worden binnen de sociale economie. Tegelijkertijd worden de woon-en ouderenzorgsector op logistiek vlak gefaciliteerd en vermindert de werkdruk bij onder meer de zorgkundigen. Op die manier kunnen zij zich terug  focussen op hun zorgtaak.

Op twee praktijkevents lichtte de Biehal samen met zijn partners dit project toe en hebben ze hun collega’s uit sociale economie en ouderenzorg geënthousiasmeerd voor een samenwerking tussen beide sectoren en een win-win te creëren voor alle betrokkenen. Op 25 november vindt het slotevent met ministers Hilde Crevits en Wouter Beke plaats.

Meer info vind je op https://debiehal.be/teafortwo

Dit project kwam tot stand met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de medewerking van de Vlaamse Overheid.

Deel dit nieuwtje