Terug naar overzicht

Verlenging van de werkbaarheidscheque

Een mooi nieuwjaarscadeau voor bedrijven en organisaties in social profit

Wilt u graag het fysiek en mentaal welzijn van uw werknemers verhogen? Het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid trekt in 2022 opnieuw 3 miljoen euro uit om uw ideeën te realiseren. Maar wees er snel bij! Vorig jaar was deze maatregel een groot succes, dus mogelijks geraakt het budget voortijdig uitgeput.


De bedoeling van de werkbaarheidscheques is het duurzaam verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de profit- en socialprofitsector door middel van kortlopende projecten van maximaal 6 maanden. Zo kunt u tot €10.000 aanvragen voor een scan om de werkbaarheidsgraad in uw organisatie in kaart te brengen, of de ontwikkeling van een werkbaarheidsplan te financieren. U kunt daarvoor beroep doen op een extern bedrijf.
Daarnaast kunt u ook acties ontwikkelen die leiden tot de directe versterking van het fysiek en mentaal welzijn van uw werknemers. Bijvoorbeeld via competentieversterking of aanpassingen aan de werkpost. Ook initiatieven en opleidingen rond telewerken kunnen worden gefinancierd. Zeker in tijden van corona is het belangrijk om aandacht te hebben voor de gewijzigde arbeidssituatie van medewerkers en de gevolgen ervan op het psychisch welbevinden.

Terugbetaling van 60% van het budget
Het steunpercentage bedraagt maximaal 60%, geplafonneerd tot €10.000. Ook belangrijk: hou rekening met de zogenaamde ‘de-minimis regel’, die bepaalt dat overheidssteun over drie jaar gespreid niet meer dan €200.000 mag bedragen.
Laat u zeker niet laten afschrikken door het feit dat de aanvraagprocedure verloopt via de onlineapplicatie van ESF-Vlaanderen. De aanvraag is eenvoudig en u hoeft weinig documenten op te laden. De controle achteraf wordt uitgevoerd op basis van de facturen die u indient.

Aan de slag!
Conclusie: snel aanvragen is de boodschap. Alle informatie over de werkbaarheidscheque is ook terug te vinden in Subsidiemanager. 
Op donderdag 24 februari geeft het ESF meer uitleg over de werking en inhoud van de werkbaarheidscheque en de verhoging van de KMO portefeuille 2022. Het webinar gaat door van 10u00 tot 11u30. Ook de aanpassingen die werden doorgevoerd t.o.v. het voorbije kalenderjaar worden hierin verduidelijkt. Na afloop is er ruimte voor een live Q&A en er zal een praktijkgetuigenis aan bod komen. Inschrijven en info vindt u hier.

Deel dit nieuwtje