Terug naar overzicht

Vlaanderen lanceert projectoproep voor zomerscholen

Scholen en lokale besturen kunnen vanaf maandag 26 april een zomerschool-project indienen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maken samen € 10 miljoen vrij voor zomerscholen die tussen 5 juli en 27 augustus 2021 georganiseerd worden. De Vlaamse Regering keurde vandaag de projectoproep definitief goed. 

In een zomerschool krijgen leerlingen van het lager of secundair onderwijs tijdens de maanden juli en augustus gedurende minstens 10 dagen (of 20 halve dagen) kosteloos een leertraject op maat, gekoppeld aan sport en spel. Zomerscholen werden vorig jaar voor het eerst op grotere schaal georganiseerd in Vlaanderen, als reactie op de sluiting van de scholen na het uitbreken van de coronacrisis. In samenwerking met scholen en lokale besturen werden er 138 zomerscholen georganiseerd verspreid over heel Vlaanderen. Met succes: er werden meer dan 7.500 jongeren bereikt, waaronder veel leerlingen met leerachterstand, kansarme leerlingen en anderstalige leerlingen – net de groepen die het hardst geraakt waren door de sluiting van de scholen. 

De ministers willen het aantal zomerscholen drastisch uitbreiden en het principe van de zomerschool structureel verankeren. Vorig jaar werd er een budget voorzien van 25 euro per dag per leerling. Nu wordt dat bedrag opgetrokken naar 45 euro per dag per leerling. Als een lokaal bestuur de regierol opneemt, komt daar nog 20 euro per leerling bovenop. Als een school alles alleen organiseert, komt er 5 euro per leerling bovenop voor de overheadkosten. Ook inhoudelijk is er dit jaar meer ondersteuning, met bijvoorbeeld een inspiratiegids boordevol concrete tips en mooie voorbeelden: de houvast die er vorige zomer nog niet was.

We hopen dat er dit jaar nog meer zomerscholen georganiseerd worden. Er is geld genoeg voorzien om 20.000 jongeren bij te spijkeren.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts
20.000 jongeren die we op deze manier extra kansen willen geven. De zomerscholen zullen blijven bestaan, ook na de coronacrisis. In de eerste plaats voor de meest kwetsbare kinderen. In combinatie met spel en cultuur werken we de schoolachterstand weg, maar we versterken ook hun talenten en zelfvertrouwen.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers

Deel dit nieuwtje