Terug naar overzicht

Live webinar: Hoeveel subsidies hebben de Vlaamse lokale besturen de afgelopen jaren ontvangen? Ontdek, leer en benchmark!

Vroeg u zich altijd al af hoeveel subsidies er worden ontvangen in de Vlaamse lokale besturen en welk aandeel zij vertegenwoordigen in de totale ontvangsten van de besturen? Of bent u al langer op zoek naar een benchmark voor uw gemeente? Christophe Vanhee (senior researcher aan de Universiteit Gent en directeur van de FEB Academy) zal tijdens een webinar aan de hand van eigen verkennend onderzoek enkele cijfers uit de doeken doen.

In 2021 deed Christophe al eerder onderzoek voor Subsidiemanager. Uit de cijfers van het boekjaar 2019 bleek toen dat alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s samen voor een totaalbedrag van ruim 6,2 miljard euro subsidies ontvingen. Dat is gemiddeld 954 euro per inwoner. Subsidies waren hiermee de belangrijkste inkomstenbron voor de Vlaamse lokale besturen (44%), belangrijker zelfs dan hun fiscale ontvangsten (38%). Maar is dat nog steeds zo? Merken we vandaag evoluties in deze cijfers? Hebben de coronacrisis en de inflatie een grote impact hierop? Zijn er de voorbije jaren meer of minder subsidies binnengehaald en in welke beleidsdomeinen vinden we de meeste subsidies terug? We zoeken het uit!

Er moet overigens voorzichtig worden omgesprongen met een eventuele benchmarking van besturen onderling. Het risico bestaat namelijk dat men appels met peren gaat vergelijken. Daarom zal de lesgever enkele clusters maken in een poging om efficiënter en zinvoller te kunnen benchmarken.

Benieuwd naar alle cijfers? Volg dan zeker dit webinar!

Spreker

Christophe Vanhee is senior researcher aan de Universiteit Gent en directeur van de FEB Academy
 

Praktisch

Wanneer: dinsdag 20 september 2022

Timing: van 10u00 tot 11u00

Locatie: Zoom, de link wordt u apart doorgestuurd

Prijs

Gratis voor klanten van Subsidiemanager

€ 75,00 (incl. BTW) voor wie geen klant is van Subsidiemanager

Deel dit nieuwtje