Terug naar overzicht

Versterk het Vlaams toerisme via relance oproepen

Voor het relanceplan van de Vlaamse regering werd 4,3 miljard euro gereserveerd. Dit geld zal komende jaren geïnvesteerd worden in de Vlaamse economie, met als doel de negatieve effecten van de pandemie te temperen en een heropstart van de verschillende sectoren mogelijk te maken.

De toeristische sector wordt hierbij zeker niet vergeten. Vlaams minister Zuhal Demir wil via verschillende projectoproepen het Vlaams toerisme versterken. Op dit moment staan er al twee oproepen open, nl.:

  • Bierbeleving: via deze oproep wordt een internationaal geprezen onderdeel van onze Belgisch cultuur in de verf gezet, bierbrouwen. Meer specifiek wil deze subsidie inzetten op kwalitatieve bezoekersbelevingen bij brouwerijen.
  • Recreatief en Sportief fietsen: naast bierbrouwen staan we natuurlijk nog bekend voor andere zaken, waaronder fietsen. Deze oproep focust zich op belevingselementen en multifunctionele servicepunten langs de 9 icoonfietsroutes en 22 ‘Cycling in Flanders’ routes.

Meer informatie over bovenstaande oproepen kan u vinden in Subsidiemanager. De deadline voor indiening is 15 mei 2022.

Verder worden er voor dit jaar nog drie extra oproepen voorzien, die midden april zullen worden gelanceerd. Deze oproepen hebben betrekking op het volgende:

  • Natuur: deze oproep focust op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes.
  • Vlaamse Meesters: deze oproep zal tweedelig zijn, met enerzijds een focus op de bezoekersbeleving en anderzijds het ondersteunen van evenementen en tentoonstellingen van het werk van Vlaamse Meesters.
  • Culinaire beleving: een onmisbaar element van de toeristische sector is ongetwijfeld onze keuken. Daarom wordt er binnen deze oproep ingezet op typische Vlaamse producten: witloof, witte asperge, grijze Noordzeegarnaal, praline/chocolade, Brusselse wafel, Belgische frieten, Belgische kazen, speculaas, appel, peer, cuberdon en Limburgse vlaai.

Indien u als lokaal bestuur geïnteresseerd bent in één van bovenstaande oproepen, hou dan komende weken zeker Subsidiemanager in de gaten voor verdere toelichting.

Deel dit nieuwtje