Terug naar overzicht

Subsidie "veilige schoolroutes", een stand van zaken

In maart 2021 werd de nieuwe subsidie ‘Veilige schoolroute op gemeentewegen’ gelanceerd en werd 15 miljoen euro vrijgemaakt voor veilige schoolroutes. Intussen dienden al (nog maar?) 7 lokale besturen een subsidieaanvraag in. Zo werden 15 schoolroutes veiliger gemaakt. Goed voor een bedrag van 814.547,68 euro. 

Minister Peeters roept alle steden en gemeenten op om te bekijken welke schoolroutes op gemeentewegen veiliger moeten worden. Het is de bedoeling om de verkeersveiligheid in schoolomgevingen én op schoolroutes drastisch te verhogen. Deze aanpak kadert binnen MIA of ‘Mobiliteit Innovatief Aanpakken’: sneller, samen en alert.

Veiligheid verhogen op weg naar school

Recente cijfers van de stadsmonitor tonen aan dat 39% van de inwoners vindt dat fietsen naar school op een veilige manier kan, in de centrumsteden is dat tot 40%. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zet samen met lokale besturen prioritair in op veilige schoolroutes, zowel op gewestwegen als op gemeentewegen. 

Sinds de start van de subsidie ‘Veilige schoolomgevingen’ werd al voor meer dan 6,6 miljoen euro subsidies uitgetrokken, goed om 1051 omgevingen in Vlaanderen verkeersveiliger te maken. Daarnaast voorzie ik ook 30 miljoen euro om schoolroutes aan te pakken, 15 miljoen subsidies voor veilige schoolroutes op gemeentewegen en 15 miljoen euro voor aanpak van knelpunten op schoolroutes gewestwegen
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

 

Samen met lokale besturen werken aan verhoogde verkeersveiligheid

Lokale besturen kunnen de subsidie veilige schoolroute aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid op schoolroutes op gemeentewegen verhogen.

Ik wil samen met de steden en gemeenten inzetten op een verhoogde verkeersveiligheid rond en op weg naar scholen. Lokale besturen hebben een directe kijk op wat er kan en moet veranderen op schoolroutes op gemeentewegen in hun regio. Het is zo belangrijk dat leerlingen op een veilige manier hun woon-schooltraject kunnen afleggen.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

 

De volledige subsidiefiche kan u uiteraard terugvinden in Subsidiemanager.

Deel dit nieuwtje